Logo Parlement Buxellois

Schriftelijke vraag betreffende handistreaming en de vooruitgang bij de aanwerving van personen met een handicap (PMH's) bij overheidsdiensten, instellingen van openbaar nut en pararegionale instellingen

Indiener(s)
Emin Özkara
aan
Rudi Vervoort, Minister-President van de Brusselse Hoofdstedelijke regering, belast met Territoriale Ontwikkeling en Stadsvernieuwing, Toerisme, de Promotie van het Imago van Brussel en Biculturele Zaken van gewestelijk Belang (Vragen nr 1260)

 
Datum ontvangst: 15/03/2024 Datum publicatie: 26/04/2024
Zittingsperiode: 19/24 Zitting: 23/24 Datum antwoord: 26/04/2024
 
Datum behandeling van het stuk Indiener(s) Referentie Blz.
22/03/2024 Ontvankelijk Uitgebreid Bureau van het Parlement
 
Vraag    Op 30 januari 2023, meer dan een jaar geleden, heb ik u een vraag gesteld over handistreaming en de vooruitgang die is geboekt bij de aanwerving van personen met een handicap (PMH's) bij overheidsdiensten, instellingen van openbaar nut en pararegionale instellingen.

Ter aanvulling van mijn informatie aan het einde van deze zittingsperiode, zou ik u opnieuw de volgende vragen willen stellen voor elke overheidsdienst, instelling van openbaar nut en pararegionale instelling die onder uw bevoegdheid, toezicht of rechtstreeks gezag staat:

Op 31 december 2023,

  1. Welke ideeën werden onderzocht en welke initiatieven werden genomen, naar het voorbeeld van de maatregelen in de federale overheidsdiensten, om meer talenten met een handicap aan te trekken en zo de diversiteit van de samenleving te weerspiegelen?

  2. Hoe staat het met de selectieprocedures en de duur ervan: waren alle selectieprocedures aangepast aan de situaties van personen met een handicap?

  3. Hoeveel PMH’s werden in dienst genomen (in absolute cijfers en percentages)? Wat waren de cijfers in 2022?

  4. Hoeveel PMH’s waren er in dienst (in absolute cijfers en percentages)? Wat waren de cijfers in 2022?

  5. Hoeveel PMH’s hebben hun betrekking opgezegd (in absolute cijfers en percentage) en om welke redenen? Wat waren de cijfers in 2022?

 

 
 
Antwoord    In antwoord op uw vragen, handistreaming en vooruitgang in verband met de aanwerving van mensen met een handicap (PMH) bij overheden, organisaties van openbaar belang en pararegionale instellingen, heb ik de eer u het volgende antwoord te overhandigen:
Het actieplan 2023-2024 van
safe.brussels voorziet geen specifieke maatregelen ten voordele van personen met een handicap. De vraag is echter belangwekkend in het kader van de toegankelijkheid van het gebouw alsook de circulatie op de verdiepingen van het gebouw.

Bovendien is safe.brussels zeer aandachtig en proactief wat betreft de ergonomie en de inrichting van de werkplekken van de medewerkers in de kantoren of bij hen thuis in het kader van telewerk. Zo heeft het er in het verleden toe geleid om twee functies toegankelijk te maken voor slechtziende personen.

Tot slot, de diversiteitsmanager alsook de begeleidingscommissie diversiteit informeren zich regelmatig over vorderingen en goede praktijken desbetreffende. Zo hebben ze deelgenomen aan het colloquium van 28/11/2023 in het Brussels parlement over de uitdagingen tot toegang voor personen met een handicap die zouden moeten uitmonden in het voorstel van minstens één maatregel voor het plan 2025-2026 zoals de deelname aan DUOday.
Alle selectieprocedures zijn aangepast aan situaties met een handicap.

Voor statutaire selecties wordt dit door talent.brussels gegarandeerd.

Voor contractuele selecties die niet door talent.brussels worden verzekerd, zijn mensen van de Cel Human Capital belast met selecties opgeleid met name over respect voor diversiteit en safe.brussels zet zich in om aanpassingen uit te voeren in functie van bestaande handicaps.


Kandidaten moeten bij een sollicitatie voor een functie het volgende specifiëren : “Specifieke behoeften - Indien u voor één of meerdere proeven tijdens de procedure (een) aanpassing(en) nodig hebt, neem dan contact op met ons team. Hebt u een handicap of een chronische ziekte waardoor voor één (of meerdere) proeven specifieke aanpassingen nodig zijn?* “

Op de website van talent.brussels staat ook nog dat “personen met een handicap, een stoornis of een ziekte en zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, trouwens mogen rekenen op redelijke aanpassingen van de selectietests en werkplekken”.

Met betrekking tot de contractuele procedures staat in de jobaanbiedingen het volgende vermeld:
“Redelijke aanpassing van de selectieprocedure voor personen met een handicap: Safe.brussels voert een gelijke kansen- en diversiteitsbeleid. In dat verband waken we erover om gelijke kansen, een gelijke behandeling en gelijke toegang tot onze selectieprocedures te waarborgen voor kandidaten met een handicap/stoornis/ziekte. We bieden hun redelijke aanpassingen aan waardoor hun competenties getest kunnen worden in omstandigheden die hen niet benadelen tegenover de andere kandidaten. Een aanvraagformulier voor redelijke aanpassingen van de selectieprocedure staat ter beschikking van de kandidaten. “
In 2023 is bij safe.brussels niemand met een handicap aangeworven.
Eén PMH is in dienst sinds 2022 bij safe.brussels (op een gewestelijk personeelsbestand van +- 90 ambtenaren op 31/12/2023).
Geen enkele PMH heeft safe.brussels verlaten in 2022 en ook niet in 2023.
Vanuit mijn bevoegdheid voor
het imago van Brussel en het toerisme kan ik u de volgende elementen van antwoord verstrekken:

Screen.brussels is een kleinschalige organisatie met drie voltijdsequivalenten die er werken sinds 2016 en 2017. Er worden momenteel geen nieuwe aanwervingen overwogen.
Visit.brussels voert een aanwervingsbeleid met ruimte voor diversiteit. Kandidaten worden aangeworven op grond van hun competenties en de mate waarin hun profiel voldoet aan de functiebeschrijving. Ze moeten zich tevens kunnen vinden in de waarden die VB uitdraagt. In de toekomst zal visit.brussels samen met zijn diversiteitsmanager en het Gewest verder nadenken over een manier om meer talenten met een handicap aan te trekken.

De procedures
zijn dezelfde voor iedereen die solliciteert bij visit.brussels.

In 2022 heeft geen enkele kandidaat met een zichtbare handicap gereageerd op de vacatures van visit.brussels. Visit.brussels behandelt kandidaten met een handicap echter hoe dan ook niet anders dan kandidaten zonder handicap.

Vooral het profiel van de persoon in kwestie is belangrijk. Indien een kandidaat met een handicap beter beantwoordt aan het gezochte profiel of meer ervaring heeft, zal visit.brussels die niet anders bejegenen en zal het de werkpost indien nodig aanpassen, zodat die persoon in de best mogelijke omstandigheden kan werken.

Van 3 januari tot 1 juli en van 1 september tot 7 oktober 2022 stelde de dienst
Film Commission een uitzendkracht in een rolstoel tewerk in een 4/5de betrekking. Om gezondheidsredenen werkte die persoon altijd van thuis. Het ging om een tijdelijke baan (interim). In 2022 en 2023 stonden geen personen met een handicap op de loonlijst van visit.brussels.

Wat de GOB betreft
Via zijn diversiteitsactieplan 2021-2022 heeft de GOB een overheidsopdracht gesloten met de vzw DiversiCom voor de selectie, aanwerving en begeleiding van personen met een handicap in het kader van beroepsaanpassingscontracten (CAP). De opdracht voorziet ook in een aantal opleidings- en/of bewustmakingsworkshops voor teams die in contact staan met deze doelgroep (HR-correspondenten, eerstelijnsmedewerkers, onthaalpersoneel, managers, ...). Sommige van deze workshops vonden al plaats en andere werden in 2023 voortgezet.


Binnen de GOB werd ook een actie ingevoerd ter bevordering van ontdekkingsstages (DUoDay) van één tot eenentwintig werkdagen met personen met een handicap. Deze actie zal de komende jaren blijvend worden voortgezet (ontdekkingsstage).



De diversiteitsactoren en de dienst HR denken bovendien na over een manier om de werkaanbiedingen inclusiever te maken voor personen met een handicap. Deze denkoefening beoogt de toevoeging van een rooster inzake fysieke en mentale bekwaamheid aan vacatures. Met dit rooster zou er informatie kunnen worden verstrekt over het vereiste niveau om de functie uit te oefenen.

Het volgende diversiteitsactieplan van de GOB zal verschillende handistreamingacties bevatten.

Alle selectieprocedures zijn zonder onderscheid toegankelijk voor personen met een handicap. In de werkaanbiedingen staat dat de Gewestelijke Overheidsdienst Brussel een actief beleid voert op het vlak van gelijke kansen en diversiteit. In dat verband waken we erover om gelijke kansen, een gelijke behandeling en gelijke toegang tot onze selectieprocedures te waarborgen voor kandidaten met een handicap/stoornis/ziekte. We bieden hen redelijke aanpassingen aan waardoor hun competenties getest kunnen worden in omstandigheden die hen niet benadelen tegenover de andere kandidaten. Kandidaten met een handicap kunnen dus een formulier invullen waarin ze een redelijke aanpassing vragen voor de procedure waarvoor ze zich kandidaat willen stellen.

In 2022 en 2023 werden bij de Gewestelijke Overheidsdienst Brussel geen personen met een (erkende) handicap aangeworven.

Op 31/12/2023 werkten er 28 personen met een (erkende) handicap bij de Gewestelijke Overheidsdienst Brussel, dat is 1,8% van het totale personeelsbestand van de instelling. Op 31/12/2022 was dit cijfer 29 wat neerkomt op een percentage van 1,9%.

In 2023 heeft 1 persoon met een (erkende) handicap de Gewestelijke Overheidsdienst Brussel verlaten na pensionering, wat neerkomt op 1,1% van het totale aantal vertrokken personeelsleden. In 2022 ging 1 persoon met pensioen, wat neerkomt op 1,2%.

Wat Citydev betreft, er worden twee benaderingen en acties gehanteerd om de aanwerving van nieuwe personeelsleden met een handicap te bevorderen.


Ten eerste, intern:
· Opleiding voor leidinggevenden over diversiteit en handicap (inclusief schrijven, toegankelijkheid, enz.);
· Bewustmaking en preventie door de verspreiding van een diversiteitscharter onder het personeel en de leidinggevenden via het intranet van de instelling;
· Aanwerving met positieve actie zodat een verschil in behandeling wordt aanvaard ten gunste van de persoon met een handicap;
· Deelname van de diversiteitsmanager aan het gewestelijke netwerk via TALENT om goede praktijken op dit gebied uit te wisselen;
· Preventie door het ter beschikking stellen van (ergonomisch) IT-materiaal en -faciliteiten.

Personeel dat zich van deze problematiek bewust is, kan extern de boodschap uitdragen van een bedrijfscultuur die openstaat voor handicap en diversiteit, en de facto externe kandidaten aanmoedigen om bij citydev.brussels te solliciteren.

Ten tweede, extern:
· De verspreiding van het diversiteitscharter onder de burgers via de website van citydev.brussels, met voorbeelden van goede praktijken binnen het bedrijf (teambuilding toegankelijk voor personen met een handicap, toegankelijkheid, enz.);
· In samenwerking met het departement Communicatie van citydev.brussels berichten ontwikkelen die het publiek kan delen op sociale netwerken om aanwerving te bevorderen, met name voor mensen met een handicap;

· Er zou een nieuwe aanpak moeten komen voor onze partners, zoals Diversicom, door hen vacatures te sturen die aangepast zijn aan kandidaten met een handicap. Ook wordt ernstig overwogen contact op te nemen met Pool H van Actiris om gemakkelijker te kunnen bepalen welk type functie geschikt is voor welk type handicap.


In alle werkaanbiedingen van Citydev wordt verduidelijkt dat citydev.brussels iedereen aanmoedigt te solliciteren ongeacht afkomst, huidskleur, geslacht, leeftijd, seksuele geaardheid, levensbeschouwelijke overtuiging of handicap.


Citydev ontvangt elk kwartaal van Diversicom een lijst van personen met een handicap met hun opleiding en werkervaring en gaat na of een van hen in een lopende aanwervingsprocedure kan passen.


In het verleden nam de instelling contact op met een persoon om op de juridische dienst te werken, maar nadat uitgelegd was wat de baan inhield, wilde ze niet doorgaan met de wervingsprocedure (te veel interactie met de andere diensten).

Op dezelfde manier had de personeelsdienst een sollicitatiegesprek met een persoon met een handicap voor een functie als vertaler. De persoon in kwestie vroeg om een aantal aanpassingen omwille van haar gezichtsproblemen (schriftelijke test in vergroot lettertype, gedimd licht voor het gesprek). Deze kandidaat werd echter niet geselecteerd omdat ze deeltijds wilde werken, terwijl het om een voltijdse betrekking ging.

Citydev blijft openstaan voor samenwerkingsmogelijkheden en overweegt om in de toekomst samen met de managers te bepalen welke functies het meest geschikt zouden kunnen zijn voor personen met een handicap. Hiertoe heeft de personeelsdienst, in samenwerking met de algemene directie, besloten om vanaf 2023 een permanente vacature te plaatsen voor mensen met een handicap.


In 2023 telde men bij Citydev één persoon met een erkende handicap (via Fedris), dus nog steeds 0,6%.


Wat
URBAN betreft, het Diversiteitsplan 2022-2024 van Urban onderscheidt twee acties met betrekking tot de werkelijke situatie en de mogelijke behoeften van personen met een handicap.

De eerste actie, uitgevoerd in 2022, garandeert een inclusieve aanpak van alle aanwervingen. In dit verband moet worden opgemerkt dat de statutaire aanwerving op gewestelijk niveau wordt georganiseerd door Talent.brussels en als zodanig een cruciale rol speelt wat betreft de zichtbaarheid van de gewestelijke werkgever en het aantrekken van talent met een handicap.

De tweede lopende actie beoogt de integratie van het preventie- en welzijnsbeleid in de diversiteit.

Alle aanwervingsprocedures van Urban staan open voor mensen met een handicap en vermelden, indien nodig, in het sollicitatieformulier de aanpassingen en voorzieningen die nodig zijn om deelname aan de selectie mogelijk te maken.


In 2022 en 2023 werden geen personen met een handicap aangeworven.

We hebben ook een persoon wiens handicap erkend wordt door Phare, maar niet door de FOD. Daarom hebben we ervoor gekozen om deze persoon niet op te nemen in de gevraagde telling.

Op 31/12/2023 bedroeg het aantal personeelsleden met een handicap bij Urban 3, ofwel 0,99%. Op 31/12/2022 bedroeg het aantal personeelsleden met een handicap bij Urban eveneens 3, ofwel 1,05%.


In 2023 vond er geen vertrek van personen met een handicap plaats. In 2022 heeft een persoon met een handicap Urban verlaten wegens overlijden.

Wat
Perspective betreft, in het Diversiteitsplan 2022-2023 van perspective.brussels wordt het beleid inzake personen met een handicap aangeduid als een prioritaire doelstelling.

Dit plan omvat in feite 4 acties die specifiek gericht zijn op personen met een handicap. Deze acties hebben betrekking op het beschrijven van fysieke vaardigheden in vacatures, deelname aan de DUOday, de evaluatie van de fysieke toegankelijkheid voor mensen met een handicap en het vergroten van digitale toegankelijkheid. Daarnaast zijn er een aantal meer algemene acties op het gebied van discriminatie die ten goede komen aan mensen met een handicap (opleidingen, bewustwording, enz.).


perspective.brussels is van plan redelijke aanpassingen door te voeren aan de bestaande selectieprocedures voor personen met een handicap.
De desbetreffende paragraaf is opgenomen in alle selectieprocedures:

Redelijke aanpassing van de selectieprocedure voor personen met een handicap. Perspective.brussels voert een gelijkekansen- en diversiteitsbeleid. In dat verband waken we erover om gelijke kansen, een gelijke behandeling en gelijke toegang tot onze selectieprocedures te waarborgen voor kandidaten met een handicap/stoornis/ziekte. We bieden hen redelijke aanpassingen aan waardoor hun competenties getest kunnen worden in omstandigheden die hen niet benadelen tegenover de andere kandidaten. Als u tijdens de selectieprocedure redelijke aanpassingen wenst, stuur dan uw verzoek naar 
humanresources@perspective.brussels.


Verder is de personeelsdienst ook gaan nadenken over een bredere verspreiding van haar vacatures onder organisaties die mensen met een handicap ondersteunen.

Vandaag is er geen enkele persoon met een handicap bij perspective tewerkgesteld.